Eurokit, dé professional voor al uw kitwerk!

Kitvoegen onderhouden

Kitvoegen onderhouden is vanuit hygiënisch maar ook uit esthetisch oogpunt zeer belangrijk. Kitvoegen onderhouden is bijvoorbeeld van belang om schimmelvorming een kitvoeg te voorkomen. Daarom is het noodzakelijk om na het gebruik van uw douche of bad de kitvoegen direct droog te maken. Hiervoor kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een washandje of een douchetrekker. Daarnaast is het van belang om een natte ruimte, zoals een badkamer, goed te ventileren. Dit geldt met name voor de kitvoegen rondom bad en de draingoot, want wanneer de kitvoegen slecht zijn onderhouden is de kans op een kitvoeg lekkage vele malen groter.

Naarmate u deze klus elke keer beter (lees: droger) uitvoert, gaan de kitvoegen in uw huis ook veel langer mee. Doet u dit niet, dan worden de kitvoegen na verloop van een aantal jaren geel of zelfs zwart. Wanneer dat het geval dienen de beschadigde kitvoegen zo snel mogelijk te worden vervangen. Schimmelvorming kan namelijk zeer slechte gevolgen hebben voor de gezondheid.

Ondanks vele beweringen en beloftes van kitfabrikanten is er geen schimmelvrije kit. Hooguit is er een schimmelbestendige of schimmelwerende kit.

Voor kitvoegen onderhouden mag u geen agressieve- en chloorhoudende reinigingsmiddelen gebruiken Dit kan namelijk de schimmelwerende werking van de sanitairkit teniet doen. Kitvoegen onderhouden moet dus met de juiste schoonmaakmiddelen worden gedaan.

De oorzaak van schimmelvorming: De kitvoegen die worden aangebracht rondom baden en douches kunnen na verloop van tijd vuil en zwart worden. Schimmelvorming op deze kitvoegen, vindt meestal zijn oorzaak in het achterblijven van zeepresten en kalk op de kitvoegen. Dit, in combinatie met onvoldoende ventilatie, zorgt ervoor dat er schimmelvorming optreedt. Kitvoegen onderhouden kan dit voorkomen.

Oorzaak scheurvorming: Dit kan diverse factoren hebben: denk hierbij aan diverse uitzettings coëfficiënten. Zowel warmte en kou kan bijvoorbeeld van invloed zijn maar ook het uitzetten en krimpen van bijvoorbeeld materiaalsoorten als hout.

Inspectie kitvoegen: Kitvoegen onderhouden komt er in de praktijk op neer dat de voegen op gezette tijden worden gecontroleerd en zo nodig ook worden gerepareerd. Het is het meest effectief om in het koudere jaargetijde de kitvoegen te beoordelen, omdat door de lagere temperaturen de bouwmaterialen door thermische krimp korter zijn geworden en de kitvoegen daardoor op hun breedst. Tijdens het controleren moet er gelet worden op:

•    onthechting en/of scheurvorming;

•    beschadiging en/of verwering;

•    aantasting en/of schimmels;

•    algehele staat van onderhoud van de omringende constructiedelen.

Daar waar de kitvoegen niet meer naar behoren functioneren, zal al dan niet plaatselijk een reparatie moeten worden uitgevoerd. Kitvoegen zijn namelijk aan slijtage. Kitvoegen onderhouden is dan ook zeer belangrijk. Zeker omdat bijvoorbeeld verzekeraars geen schade uitkeren die het gevolg is van slecht onderhouden kitvoegen.

Kitvoegen onderhouden door één van onze experts

Wanneer u meer informatie wenst over kitvoegen onderhouden en kitwerk lees dan gerust verder op onze website. In het geval u meer informatie wenst te ontvangen over de wijze waarop een kitvoeg moet worden aangebrachtverwijderd of welke kitsoort u daarbij dient te gebruiken kunt u gerust contact met ons opnemen. Onze technische specialisten voorzien u graag van meer informatie. Wilt u dat de kitspecialisten van Eurokit uw kitvoegen voor u onderhouden of aanbrengen? Vraag dan direct een geheel vrijblijvende offerte aan voor uw kitwerk.

Direct chatten?

Neem contact op via WhatsApp:

Open chat